Grote centaurie

Grote centaurie (Centaurea scabiosa)

Betekenis naam: De naam centaurie, en de geslachtsnaam Centaurea, is afkomstig van de centaur Chiron die volgens de Griekse mythologie de geneeskrachtige werking van de korenbloem (een Centaurea-soort) ontdekte en gebruikte bij de behandeling van een etterende wond, veroorzaakt door een pijlpunt die gedoopt was in het bloed van de Hydra. We noemen dit de grote centaurie, ter onderscheiding van talloze andere soorten. De soortnaam scabiosa komt van het Latijnse scabies, dat ‘schurft’ betekent. De plant werd wellicht vroeger gebruikt bij de behandeling van deze aandoening. Het kan ook zijn dat het vooral om een vormgelijkenis gaat van de bladeren met planten van het geslacht Scabiosa.

Deze vaste plant is inheems maar zeldzaam in Nederland. Wel wordt hij tegenwoordig vaker ingezaaid in onder andere wegbermen. Het kan hier echter ook gaan om ondersoorten uit andere delen van Europa, en niet om echte inheemse grote centaurie. De bloem is eetbaar en kan goed gebruikt worden om salades wat kleur te geven of je toetje te versieren.

Eukarioten – Diaphoretickes – Archaeplastida – Planten – Streptophyta – Phragmoplastophyta – Landplanten – Polysporangiophyta – Vaatplanten – Euphyllophyta – Zaadplanten – Bedektzadigen – ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen – Geavanceerde tweezaadlobbigen – Superasteriden – Asteriden – Campanuliden – Asterales – Composietenfamilie – Carduoideae – Cardueae – Centaureinae – Centaurie

Plaats een reactie