Akkergoudsbloem

Akkergoudsbloem (Calendula arvensis)

Betekenis naam: Goudsbloemen zijn fraaie bloemen die oranje of geel (goud) gekleurd zijn. We noemen dit de akkergoudsbloem, omdat hij rondom het Middelandse Zeegebied vaak als (on)kruid op velden en akkers te vinden is. Calendula is een (modern) Latijns verkleinwoord voor kalendae, waarmee ‘de eerste dag van de maand’ werd aangeduid. De reden hiervoor is dat bij milde weersomstandigheden de goudsbloem het hele jaar door bloeit.  Arvensis betekent ‘op akkers’ of ‘van de akkers’.

De akkergoudsbloem komt voor in Centraal Europa en de landen rondom de Middellandse Zee. In de rest van de wereld is hij als tuinplant ingevoerd en is hij soms ook verwilderd aan te treffen. De bloemen zijn eetbaar en geven ook een gele kleur af, waardoor ze soms als goedkoop alternatief voor saffraan werden gebruikt. Het schijnt dat hij net als andere goudsbloemen ook geneeskrachtig is, maar door zijn geringere formaat en voldoende beschikbare alternatieven wordt de akkergoudsbloem hier niet vaak voor gebruikt.

Eukarioten – Diaphoretickes – Archaeplastida – Planten – Streptophyta – Phragmoplastophyta – Landplanten – Polysporangiophyta – Vaatplanten – Euphyllophyta – Zaadplanten – Bedektzadigen – ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen – Geavanceerde tweezaadlobbigen – Superasteriden – Asteriden – Campanuliden – Asterales ComposietenfamilieAsteroideaeAsterodae – Calenduleae – Goudsbloem (Calendula)

Plaats een reactie