Middaggoud

Middaggoud (Gazania rigens)

Betekenis naam: De Nederlandse naam middaggoud komt waarschijnlijk enerzijds van de geel of oranje kleur, al zijn er ook gekweekte varianten met andere kleuren. Het woordje middag komt waarschijnlijk omdat deze bloemen zich sluiten bij te weinig zon. Je ziet ze dus vaak op hun mooist in de middag. De herkomst van de naam Gazania is niet precies bekend. Volgens sommige bronnen is het gebaseerd op het Latijnse woord gaza, dat ‘schat’ of ‘rijkdom’ betekent. Waarschijnlijker is het een eerbetoon aan Theodorus Gaza, die de botanische werken van Theophrastus van het Grieks naar het Latijn vertaalde. Rigens betekent ‘stijf’, vermoedelijk vanwege de stijve beharing van de vruchten.

Deze plant is inheems in Zuid-Afrika, maar op diverse plekken in de wereld, waaronder rondom de Middellandse Zee, inmiddels ingeburgerd. Daarnaast is het een populaire tuinplant, waarvan diverse cultivars bestaan. De exemplaren op de foto zag ik in Marokko, waar ze als onkruid tussen het puin bloeiden.

Eukarioten – Diaphoretickes – Archaeplastida – Planten – Streptophyta – Phragmoplastophyta – Landplanten – Polysporangiophyta – Vaatplanten – Euphyllophyta – Zaadplanten – Bedektzadigen – ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen – Geavanceerde tweezaadlobbigen – Superasteriden – Asteriden – Campanuliden – Asterales – Composietenfamilie – Vernonioideae – Arctotideae – Gorteriinae – Gazania

Plaats een reactie