Kalketrip

Kalketrip (Centaurea calcitrapa)

Betekenis naam: De naam kalketrip is afgeleid van de wetenschappelijke soortnaam calcitrapa. Deze naam is samengesteld uit de Latijnse woorden calx (‘hiel’) en trappa (‘klem’ of ‘val’), omdat de grote stekels van deze laag groeiende plant een valstrik voor je hielen is. De geslachtsnaam Centaurea is afkomstig van de centaur Chiron die volgens de Griekse mythologie de geneeskrachtige werking van de korenbloem (een Centaurea-soort) ontdekte en gebruikte bij de behandeling van een etterende wond, veroorzaakt door een pijlpunt die gedoopt was in het bloed van de Hydra. 

Kalketrip is in Nederland een zeer zeldzame plant die alleen in Zuid-Limburg wordt aangetroffen. De plant is inheems in veel zuidelijke Europese landen en in Noord-Afrika. De exemplaren op de foto’s heb ik gezien in Marokko. De plant lijkt veel op de verwante distelgeslachten, omdat de kenmerkende trompetvormige lintbloemen van andere Centaurea-soorten ontbreken. De nootjes worden verspreid dankzij een mierenbroodje en hebben geen vruchtpluis. Het blad en de jonge stengels zijn eetbaar. Vroeger werd de plant ook als geneesmiddel voor diverse kwalen gebruikt.

Eukarioten – Diaphoretickes – Archaeplastida – Planten – Streptophyta – Phragmoplastophyta – Landplanten – Polysporangiophyta – Vaatplanten – Euphyllophyta – Zaadplanten Bedektzadigen – ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen – Geavanceerde tweezaadlobbigen – Superasteriden – Asteriden – Campanuliden – Asterales – Composietenfamilie – Carduoideae – Cardueae – Centaureinae – Centaurie

Plaats een reactie