Plateosaurus

Plateosaurus sp. †

Betekenis naam: De betekenis van Plateosaurus is niet helemaal zeker, maar de naam is waarschijnlijk afgeleid van het Griekse platys, dat ‘breed’ betekent. Saurus betekent ‘hagedis’.

Plateosaurus is een geslacht van plantenetende dinosauriërs die ruim 200 miljoen jaar geleden leefden. Dat betekent dat er meer tijd zit tussen de Plateosaurus en de tijd van de Tyrannosaurus, dan tussen de T. rex en nu. Plateosaurus was een van de eerste dinosauriërs die werd gevonden door westerse wetenschappers, en een van de weinige soorten die in Europa is aangetroffen. Er is lang discussie geweest over de lichaamshouding van Plateosaurus: was het dier nou een twee- of een viervoeter? Het huidige idee is dat hij zowel op twee als op vier poten vooruit kon komen.

Eukaryoten – Opimoda – Podiata – Amorphea – Obazoa – Opisthokonta – Holozoa – Filozoa – Dieren – Eumetazoa – ParaHoxozoa – Bilateria – Nephrozoa – Nieuwmondigen – Chordadieren – Olfactores – Gewervelden – Gnathostomata – Eugnathostomata – Teleostomi – Euteleostomi – Sarcopterygii – Rhipidistia – Tetrapodomorpha – Eotetrapodiformes – Elpistostegalia – Stegocephalia – Viervoeters – Reptiliomorpha – Amniota – Sauropsida – Reptielen – Eureptilia – Romeriida – Diapsida – Neodiapsida – Sauria – Archosauromorpha – Crocopoda – Archosauriformes – Eucrocopoda – Crurotarsi – Archosauria – Avemetatarsalia – Ornithodira – Dinosauromorpha – Dinosauriformes – Dracohors – Dinosauria – Saurischia – Eusaurischia – Sauropodomorpha – Bagualosauria – Plateosauria – Plateosauridae – Plateosaurus

Plaats een reactie