Wolsla

Wolsla (Andryala integrifolia)

Betekenis naam: Wolsla dankt zijn Nederlandse naam aan de zachte beharing op de steel en bladeren en de gelijkenis van de bloemen met die van sla. De herkomst van Andryala is onduidelijk. Het is waarschijnlijk afkomstig van de Griekse woorden andros (‘meeldraad’) en hyalos (‘doorzichtig’), aangezien de meeldraden opvallend dun zijn. Integrifolia betekent ‘gehele bladeren’, verwijzend naar de gave randen zonder inkepingen.

Planten uit het geslacht Andryala komen vooral in het Middelandse Zeegebied voor en zijn soms in Nederland als tuinplant te vinden. Wolsla wordt dan soms als naam voor deze soort gebruikt. Ik heb deze plant in het wild gevonden in Marokko. De plant bevat giftig melksap en kan niet gegeten worden. Wel werd hij lokaal wel als geneeskrachtig kruid gebruikt.

Eukarioten – Diaphoretickes – Archaeplastida – Planten – Streptophyta – Phragmoplastophyta – Landplanten – Polysporangiophyta – Vaatplanten – Euphyllophyta – Zaadplanten – Bedektzadigen – ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen – Geavanceerde tweezaadlobbigen – Superasteriden – Asteriden – Campanuliden – Asterales – Composietenfamilie – Cichorioideae – Cichorieae – Hieraciinae – Andryala

Plaats een reactie