Gekroonde ganzenbloem

Gekroonde ganzenbloem (Glebionis coronaria)

Betekenis naam: Ganzenbloemen danken hun naam vermoedelijk aan het feit dat de inheemse gele ganzenbloem in de vroege zomer bloeit, op het moment dat jonge ganzen dan de wei op gedreven worden. De herkomst van Glebionis is ook onzeker. Mogelijk is het samengesteld uit het Latijnse gleba (‘bodem’) en ionis (‘karakteristiek’), maar waarom is me niet geheel duidelijk. Coronaria komt van ‘kroon’ en zal naar hetzelfde verwijzen als gekroonde. Ik kan eerlijk gezegd niet terugvinden wat aan deze plant ‘gekroond’ is. Bij andere planten betekent coronaria ‘geschikt voor gebruik in een krans’. Wellicht is dat hier ook zo?

De gekroonde ganzenbloem is een plant die oorspronkelijk uit het Middellandse Zeegebied komt en soms adventief in Nederland wordt gevonden. Hij wordt ook gekweekt als tuinplant en er bestaan diverse cultivars en kruisingen van. Plaatselijk (onder andere in het Verre Oosten) wordt de gekroonde ganzenbloem als groente gebruikt. De vraag is echter hoe gezond dat is, omdat de plant de groei van bepaalde nuttige bacteriën in je lijf remt. In India schijnt de plant gebruikt te worden als middel tegen gonorroe.

Eukarioten – Diaphoretickes – Archaeplastida – Planten – Streptophyta – Phragmoplastophyta – Landplanten – Polysporangiophyta – Vaatplanten – Euphyllophyta – Zaadplanten – Bedektzadigen – ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen – Geavanceerde tweezaadlobbigen – Superasteriden – Asteriden – Campanuliden – Asterales – Composietenfamilie – Asteroideae – Asterodae – Anthemideae – Ganzenbloem

Plaats een reactie