Jakobskruiskruid

Jakobskruiskruid (Jacobaea vulgaris subsp. vulgaris)

Betekenis naam: Deze plant was van oudsher gewijd aan Sint-Jacob, de beschermheilige van paarden. Er wordt ook wel de link gelegd met de naamdag van Sint-Jacob, wat de start van de bloei zou zijn, maar in werkelijkheid bloeit de plant meestal veel eerder dan 25 juli. Kruiskruid komt mogelijk van de kruiselings geplaatste bladeren (bij sommige soorten, althans), maar waarschijnlijker is het een verbastering van het Duitse Greiskraut, vanwege het grijze pluis van de uitgebloeide bloemen.  Het woord kruid komt van het Proto-West Germaanse krūd, dat ‘verdrukkend kruid’ betekende. Een kruid dat andere planten verdringt. Hieraan is ook het Engelse crowd verwant, en het Nederlandse werkwoord kruien (‘duwen’). Vulgaris betekent ‘gewoon’, als in ‘algemeen voorkomend’.

Jakobskruiskruid is een oorspronkelijk inheemse plant, die echter de afgelopen 30 jaar een flinke opmars heeft gemaakt. Zodanig dat hij zich op sommige plaatsen als een invasieve exoot gedraagt en bestreden wordt. Bestrijding is lastig, omdat een volgroeide plant tussen de 75.000 en 200.000 zaadjes produceert, die via de wind worden verspreid. Jakobkruiskruid is een giftige plant en gevaarlijk voor vee. Koeien en paarden laten de plant doorgaans staan, maar als hij gedroogd tussen het hooi terechtkomt kan hij voor vergiftiging zorgen.

Eukaryoten – Diaphoretickes – Archaeplastida – Planten – Streptophyta – Phragmoplastophyta – Landplanten – Polysporangiophyta – Vaatplanten – Euphyllophyta – Zaadplanten Bedektzadigen – Mesangiospermae – ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen – Geavanceerde tweezaadlobbigen – Pentapetalae – Superasteriden – Asteriden – Euasteriden Campanuliden – Asterales – Composietenfamilie – Asteroideae – Senecionodae – SenecioneaeSenecioninae – Jakobskruid

Plaats een reactie