Koriander

Koriander (Coriandrum sativum)

Betekenis naam: Koriander komt via het Latijnse Coriandrum van het Griekse koríannon, en er wordt vermoed dat het is afgeleid van kóris, een soort bedwants, vanwege vergelijkbare onaangename geur.  Sativum komt uit het Latijn en betekent in botanische context ‘gecultiveerd’.

Het oorspronkelijke verspreidingsgebied van koriander is Zuid-Europa, Noord-Afrika en Zuidwest-Azië. Het is onduidelijk of er nog echt oorspronkelijke koriander voorkomt, naast de gecultiveerde vorm die al duizenden jaren wordt verbouwd en ook weer kan verwilderen. Er zijn wilde populaties in Portugal en Israël gevonden die mogelijk dicht bij die oorspronkelijke plant liggen. Koriander kent een brede toepassing in diverse nationale keukens, ook al vindt een percentage mensen het kruid naar zeep smaken.

Eukaryoten – Diaphoretickes – Archaeplastida – Planten – Streptophyta – Phragmoplastophyta – Landplanten – Polysporangiophyta – Vaatplanten – Euphyllophyta – Zaadplanten – Bedektzadigen – ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen – Geavanceerde tweezaadlobbigen – Superasteriden – Asteriden – Euasteriden – Campanuliden – Apiales – Schermbloemenfamilie – Apioideae – Coriandreae – Coriandrum

Plaats een reactie