Kastanjeboleet

Kastanjeboleet (Imleria badia)

Betekenis naam / etymologie: De kastanjeboleet dankt zijn naam aan de kleur van de hoed die vaak (maar niet altijd) kastanjebruin is. Het woord boleet komt van het Latijnse woord boletus en het Griekse bolites. Die woorden werden van oudsher gebruikt voor alle eetbare paddenstoelen. Ook wanneer dat geen boleten waren zoals we die nu onderscheiden. Het is goed om te weten dat tegenwoordig niet alle boleten eetbaar zijn. Imleria is een eerbetoon aan de Belgische mycoloog Louis Imler. Het woord badia betekent ‘roodachtig bruin’.

De kastanjeboleet komt algemeen voor in Nederland, zowel in loofbossen als gemengde bossen. Het is een ectomycorrhiza-vormende paddenstoel, wat wil zeggen dat hij in symbiose leeft met een naburige boom. Het woord kastanje in de naam verwijst naar de kleur van de paddenstoel. Het is dus niet zo dat deze boleet een voorkeur voor kastanjebomen heeft. Hij is juist niet zo kieskeurig en kan samenleven met diverse loof- en naaldbomen. Hoewel niet zo bekend of populair als eekhoorntjesbrood, is ook de kastanjeboleet prima eetbaar. In bepaalde streken staat hij bekend als delicatesse. Vaak wordt deze paddenstoel nog ondergebracht in het geslacht Xerocomus, maar uit recent onderzoek blijkt dat dit geslacht polyphyletisch is. Dit wil zeggen dat de leden geen gemeenschappelijke voorouder hebben, dus moest het geslacht op de schop.

Eukaryoten – Opimoda – Podiata – Amorphea – Obazoa – Opisthokonta – Holomycota – Zoosporia – Opisthosporidia – Schimmels – Eumycota – Symbiomycota – Dikarya – Basidiomycota – Agaricomycotina – Agaricomycetes – Agaricomycetidae – Boletales – Boletaceae – Imleria

Links:
Naturalis bioportal
Nederlands soortenregister
Verspreidingsatlas
Waarneming
Wikipedia

Plaats een reactie