Ringelwikke

Ringelwikke (Vicia hirsuta)

Betekenis naam / etymologie: Wikke lijkt niet verwant te zijn aan wikkelen, wat voor de hand zou liggen voor een klimplant. Wikke is wel verwant aan de geslachtsnaam Vicia, dat mogelijk van het Latijnse vincere (‘binden’ of ‘winden’) komt, maar waarschijnlijk ligt de bron in het Griekse bikion, dat ‘vaatje’ betekent en verwijst naar de peulvruchten. Het woord ringel- verwijst in ieder geval wel naar het klimmende karakter: de rankende plant omringt de stengels van andere planten om omhoog te groeien. Hirsuta betekent ‘ruw behaard’ en verwijst naar de peulvruchten.

Ringelwikke komt algemeen voor in Nederland. Historisch is het een echt onkruid op graanakkers, maar we zien hem verder veel in open bermen. Ringelwikke heeft slechts kleine bloemetjes die blauwachtig wit of soms roze-wit zijn. Ze worden door insecten bestoven maar spontane zelfbestuiving komt ook voor en leidt ook tot vruchtzetting. De vruchten zijn kleine harige peultjes die altijd twee zaden bevatten. De plant is niet eetbaar. Met name de zaden zijn giftig.

Eukaryoten – Diaphoretickes – Archaeplastida – Planten – Streptophyta – Phragmoplastophyta – Landplanten – Polysporangiophyta – Vaatplanten – Euphyllophyta – Zaadplanten – Bedektzadigen – Mesangiospermae – ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen – Geavanceerde tweezaadlobbigen – Pentapetalae – Superrosiden – Rosiden – Eurosiden – Fabiden – Stikstofbindende clade – Fabales – Vlinderbloemenfamilie – Faboideae – Meso-papilionoideae – Old world clade – NPAAA clade – Hologalegina – IRLC – Fabeae – Wikke

Links:
Flora van Nederland
Naturalis bioportal
Nederlands soortenregister
Verspreidingsatlas
Waarneming
Wikipedia
Wilde planten

Plaats een reactie