Duits viltkruid

Duits viltkruid (Filago germanica)

Betekenis naam / etymologie: Viltkruid dankt zijn naam aan de viltige beharing van de plant. Het is niet geheel duidelijk waarom we deze plant Duits noemen, want er is niet iets specifiek Duits aan. Het is waarschijnlijk gewoon een vertaling van de wetenschappelijke naam germanica. Het woord kruid komt van het Proto-West Germaanse krūd, dat ‘verdrukkend kruid’ betekende. Een kruid dat andere planten verdringt. Hieraan is ook het Engelse crowd verwant, en het Nederlandse werkwoord kruien (‘duwen’). De naam Filago is afgeleid van het Latijnse filum, dat ‘draad’ of ‘spinsel’ betekent en verwijst naar het viltige uiterlijk.

Duits viltkruid is een vrij zeldzame plant, die opvalt door zijn grauwwitte uiterlijk. Die kleur ontstaat door de viltachtige beharing en daaronder is de plant gewoon groen. Het is een pioniersplant die je op ruderale terreinen en schraal grasland kan aantreffen. Vroeger was het een veel algemenere akkerplant die vooral groeide wanneer een stuk land een jaar braak lag na intensief gebruik. Sinds er meer bemest wordt en door het gebruik van bestrijdingsmiddelen is de plant een stuk zeldzamer geworden. Hij komt van nature voor in Europa en West-Azië en geeft de voorkeur aan wat drogere, lemige of kalkhoudende grond.

Eukaryoten – Diaphoretickes – Archaeplastida – Planten – Streptophyta – Phragmoplastophyta – Landplanten – Polysporangiophyta – Vaatplanten – Euphyllophyta – Zaadplanten – Bedektzadigen – Mesangiospermae – ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen – Geavanceerde tweezaadlobbigen – Pentapetalae – Superasteriden – Asteriden – Euasteriden – Campanuliden – Asterales – Composietenfamilie – Asteroideae AsterodaeGnaphalieae – Filago

Links:
Flora van Nederland
Naturalis bioportal
Nederlands soortenregister
Verspreidingsatlas
Waarneming
Wikipedia
Wilde planten

Plaats een reactie