Gewone plataan

Gewone plataan (Platanus x hispanica)

Betekenis naam / etymologie: Plataan is afgeleid van Platanus, dat als geslachtsnaam uit het Latijn komt en verder terug uit het Griekse platanos. In beide talen was dit ook de naam van de (oosterse) plataan. Het woord komt waarschijnlijk voort uit het Griekse woord platys, dat ‘breed’ of ‘breeduit’ betekent. Dit kan zowel slaan op de brede bladeren, als de grote, brede boomkruin. We noemen dit de gewone plataan, omdat hij in ons taalgebied het meeste (aangeplant) voorkomt. De naam hispanica verwijst naar een vermeende herkomst uit Spanje. De x in de naam geeft aan dat het hier om een kruising gaat.

De gewone plataan is een kruising tussen de oosterse plataan (die van nature voorkomt in het oosten van Zuid-Europa en in Klein-Azië) en de westerse plataan (die van nature voorkomt in Noord-Amerika). Het is dus geen kruising die natuurlijk ontstaat, maar wel eentje die erg succesvol is. De boom is vooral in Europese steden erg populair, omdat hij niet alleen een fraaie brede kruin heeft, maar relatief weinig wortelruimte nodig heeft en goed tegen luchtvervuiling kan. Dat maakt hem bij uitstek geschikt voor aanplant in urbane gebieden. Het blad doet aan de esdoorn denken. Hij staat dan ook wel bekend onder de naam P. x acerifolia (‘de plataan met het esdoornachtige blad’). De boom is goed te herkennen aan de schors, die geregeld afschilfert waardoor een geheel met meerkleurige vlekken ontstaat.

Eukaryoten – Diaphoretickes – Archaeplastida – Planten – Streptophyta – Phragmoplastophyta – Landplanten – Polysporangiophyta – Vaatplanten – Euphyllophyta – Zaadplanten Bedektzadigen – Mesangiospermae – ‘nieuwe’ Tweezaadlobbigen – Proteales – Platanaceae – Plataan – Platanus subg. Platanus

Links:
Naturalis bioportal
Nederlands soortenregister
Verspreidingsatlas
Waarneming
Wikipedia

Plaats een reactie